Gázkazán, mint berendezés

A gázkazán egy meglehetősen közismert berendezés, mellyel éppúgy találkozhatunk otthon a fürdőszobánkban, mint ahogy egy társasház erre kialakított helyiségében, vagy akár erőművekben történő alkalmazásukkor. Elmondható tehát, hogy a gázkazán napjaink egyik legszélesebb körben alkalmazott épületgépészeti berendezése, melyet a fűtéstechnikában előszeretettel alkalmaznak. A gázkazán nem csak és kizárólag fűtési célokat szolgál, de ezt később látni fogjuk.

A gázkazán működési elve

A gázkazán működése roppant egyszerű, és itt érdemes megvásárolni: http://www.ventil-team.hu/gazkazan A alapvetően egy éghető gáz elégetése során felszabaduló hőt egy közvetítő közeg segítségével továbbítja a nagyobb hőigényű helyekre, ha kissé pongyolán akarunk fogalmazni. Ezen a helyen, ami általában a szobánk, ezután radiátor segítségével adja le a hőt, ezáltal melegíti fel a lakást.

Milyen típusú gázokkal működik egy gázkazán?

A gázkazánba elégetés céljából nyilván éghető gázokat vezetnek be, melyek többnyire földgáz, vagy PB (propán-bután) – gáz, de lehet kohógáz is akár, nem is beszélve a rendkívül divatos és a zöldek által is már egyre közkedveltebb, környezetkímélő biogázról.

Ariston Gázkazán

Milyen közvetítő közeget használ hőátadásra egy gázkazán?

Egy gázkazán hőátadó közege alapvetően a víz.

Milyen teljesítményű lehet egy gázkazán?

A gázkazán típusú berendezések teljesítménye terjedhet a nagyjából 10 kW (kilo Watt) környéki egyszerű lakásfűtő berendezésektől egészen a körülbelül 500 MW (mega Watt) teljesítményű erőművi gázkazán teljesítményéig.

Hol alkalmazható egy gázkazán?

Egy gázkazán felhasználása a lakásfűtő berendezések kategóriájától, a kommunális fűtésrendszerekben való alkalmazásán keresztül az erőművekben történő felhasználásig szinte mindenütt jelen van.

A gázkazán osztályozási rendszere

A gázkazán osztályozása több szempont szerint lehetséges. Egyik ezek közül az égéstermék elvezetése és az égéshez szükséges levegő fajtája alapján tesz különbséget. Ezen osztályozási rendszer szerint létezik égéstermék elvezetése nélküli gázkazán, égéstermék elvezetéssel rendelkező gázkazán és olyan gázkazán, melynek égési köre a kazán helyiségétől elzárva található. Az első gázkazán típus alfajai a gáztűzhelyek és a kisebb mennyiségű meleg víz előállítására alkalmas gázbojlerek. A második gázkazán osztály magában foglalja a nyitott égésterű gázkazán típusait, míg az utóbbi gázkazán csoport a zárt égésterű, a turbós és a kondenzációs elvek alapján működő típusokat tömöríti.

Eladó gázkazán

Eladó gázkazán

A gázkazán elhelyezése háztartások esetében

A háztartási felhasználást megcélzó gázkazán berendezések az elhelyezés lehetséges szempontjai alapján megkülönböztethetünk álló és fali gázkazán készülékeket.
A gázkazán álló verziója a méretei, a tömege és teljesítménye alapján igényli, hogy egy külön kis helyet biztosítsanak a számára, ahol a telepítése szakszerűen elvégezhető, valamint üzembiztos működése szavatolható.
A gázkazán falra szerelhető típusai tömegüknél fogva megengedik, hogy bizonyos szabványos és megfelelően méretezett rögzítő elemekkel azokat falra szereljék, és így helyet megtakarítva, falra szerelt állapotukban folyamatosan működtessék azokat.

A gázkazán csoportosítása funkciója alapján

A gázkazán, mint fentebb említettük, nem csak és kizárólag beltéri fűtési feladatokat láthat el, hanem rendelkezhet egyéb funkcióval is, amilyen a használati célú vízmelegítés.
A gázkazán, ha a „fűtő” címkével rendelkezik, akkor sem csak kizárólag fűtési célra alkalmas, hanem egy váltószelep alkalmazásával szakaszosan használati meleg vizet (HMV) is előállíthat, így helyettesíthet akár egy külön vízmelegítőt.
A gázkazán kombi megoldása már sugallja, hogy működése kettős. Egyrészt fűtési célú (a fűtőkörön), másrészt vele párhuzamosan alkalmas még a használati meleg víz előállítására is egy külön vezetéken (HMV-kör) keresztül.
Előfordul aztán, hogy a gázkazán belsejébe beépítve találunk egy plusz tárolót (kb. 50-150 liter űrtartalommal) is, amely tárolók funkciója a használati vízmelegítés. Ezek a tárolós megoldások már nagyobb mennyiségű vizet képesek a fűtéssel párhuzamosan felmelegíteni. Nagyobb tárolóval felszerelt gázkazán is létezik, de az már a hőközpontok kategóriája.

 

 

 

 

 

 

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is.Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin